bursa, beton, betoncu, inşaat, inşaat firmaları, bursa inşaat, beton vibratörü, beton vibratörleri, kendinden konvektörlü, kendinden konvertörlü, omuz tipi vibratör, matkap vibratörü, kalıp vibratörü, vibratör hortumu, dingo hortum, yarım ay hortum, pimli hortum, pasalu hortum, wacker hortum

Beton Vibratör Çeşitleri Nelerdir?

Beton vibratörlerini kullanım amacına göre üç başlık altında inceleyebiliriz.

  • İç Vibratörler
  • Kalıp Vibratörleri
  • Yüzey Vibratörleri

İç Vibratörler
Doğrudan betonun içine daldırılarak kullanılan bu vibratörler;tasarımları, boyutları, manevra kabiliyetleri ve fiyatları ile betonu sıkıştıran en pratik vibrasyon araçlarıdır. Bu vibratörler bir güç ünitesi, uzun esnek hortum ve titreşimli başlıktan oluşmaktadır. Genellikle normal-yüksek frekanslı çalışacak şekilde üretilmektedirler. Vibratör çapı, beton ortamına, yani donatıya, kalıba; beton hususiyetlerine, yani kıvam; işlenebilirlik, kütle betonu vb. gibi durumlara göre değişiklik gösterebilir. Özellikle omuz tipi, kendinden konvektörlü, matkap tipi vibratörler bu grubu oluşturmaktadır.

Kalıp Vibratörleri
Bu vibratörler kalıp üzerine  bağlanarak kullanılır. Kalıp vibratörleri kalıp yüzeyinde her iki yönden de 90 cm’i geçmeyecek biçimde yerleştirilir. Bu uygulama, kalıba dıştan monte edilip de kullanılan vibratör türlerindendir. İç vibratörün kullanımın pratik ve uygun olmadığı durumlarda tercih edilmektedir.Kalıp üzerinde vibrasyon işlemi yapıldığı için enerjinin çoğu boşa gider.  Kalıp üzerine bağlanan vibratörler, kalıpta meydana getirdiği titreşimler sayesinde betonu sıkıştırır.

Yüzey Vibratörleri
Yüzey vibratörleri kullanılırken vibratörün arkada bıraktığı yüzeyin, nemli olacak şekilde hareket etmesine, sıkıştırılan tabaka kalınlığının en çok 20 cm olmasına dikkat edilmelidir. Satıh vibratörü olarak da isimlendirilen bu vibratörler, titreşen bir mastar ve mala şeklinde bir biçime sahiptir. Betonu yüzeyden sıkıştırmak için kullanılmaktadır. Yüzey vibratörleri büyük genliğe ve düşük frekansa sahiptir. Daha çok döşeme işlerinde ve kaplama betonlarında kullanım alanına sahiptir. 15-20 cm derinliğe sahip alanlara kadar etkilidir. Daha derin kısımlarda betonu tabakalar halinde sıkıştırmak için dalgıç vibratörlerin kullanılması gerekir. Sık donatılmış döşemelerde sıkıştırma işlemini dalıcı vibratörler başlatıp yüzey vibratörle bitirmek gerekir.